Okulumuz da İftar Vakti

Okulumuz da İftar Vakti

Mahmut kalaycı hocamızın organize ettiği iftar yemeği buluşmasında öğretmenler ile öğrenciler bir araya gelmektedir. 11 A 11 B 10 B sınıfı öğrencilerine iftar yemeği ikramından kareler..

İftar Anlamı ve Fazileti

İftarın, oruç açma zamanı anlamı dışında bir başka anlamı daha vardır. Bu sözlüklerde yer almasa da Müslüman halkın gönlünde büyük bir anlam taşır. İftar nedir anlamı nedir sorusunun cevabı teknik açıklamaların ötesinde derin manalar içerir.

Oruç tutanlar için iftar anlamı birlik ve beraberliğin, paylaşım ve empatinin karşılığıdır. Dünyanın neresinde olursanız olun, oruç açtığınız o anda sizin gibi oruç tutan diğer insanlarla paylaştığınız ortak duyguyu hatırlarsınız: Şükür ve minnet duygusu. İftar zamanı tüm insanları birleştiren iftar sofraları, oluşturduğu manevi duygularla elde edilenleri bir kere daha düşündürür. Üstelik bu durum yeni de değildir.

Çok eski zamanlardan beri iftar, tıpkı bayramlar gibi küsleri barıştıran, dargınları konuşturan tüm yüzleri güldüren bir değer olarak hayatta yer edinmiştir. İftar nedir din açısından önemi ve faydaları nelerdir diye merak edenleri de aydınlatalım. İftar insanlara açın halinden anlamayı, sabretmeyi, şükretmeyi, yardımlaşmayı ve paylaşmayı öğretmektedir.

İftar ile İlgili Hadisler

  • Ramazan ayında bir orucu suyla açtıran, anasının doğum günü gibi günahsız olur.

  • Ramazan ayında bir orucu su ile açtıran kişi, günahsız olur ve anasından doğduğu gün gibi temiz olur.

  • Bir kişi bir oruç tutana iftar ettirirse, onun kadar sevap kazanır. Ayrıca, bu nedenle oruç tutan kişinin sevabında herhangi bir azalma olmaz.

  • Kuşkusuz, oruç tutan bir kişinin iftarını açarken yaptığı, kabul edilmesi garanti olan dua bulunmaktadır.

  • Oruç tutan kişi iki mutluluk yaşar: İlki orucunu bozduğu andaki mutluluktur; ikincisi ise Allah'a ulaştığı andaki mutluluktur.

  • İslam, beş temel ilkeye dayanmaktadır: Allah'tan başka ilah bulunmadığına ve Muhammed’in Allah'ın kulu ve peygamberi olduğuna inanç belirtmek, ibadet için namaz vakitlerini yerine getirmek, zekat vermek, Kabe'yi ziyaret ederek hac yapmak ve Ramazan ayında oruç tutmak.

05.04.2024 81

05-04-202405-04-202405-04-202405-04-202405-04-2024